Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Praktijkonderzoek rookverspreiding

Rook is vijand nummer 1 bij branden in appartementengebouwen, zowel voor de bewoners als voor de brandweer. Om vast te stellen hoe rook zich bij een binnenbrand precies door een woongebouw verspreidt en hoe die verspreiding kan worden beperkt, heeft de Brandweeracademie samen met Brandweer Nederland en de Veiligheidsregio Utrecht deze zomer twee weken lang brandproeven uitgevoerd in Oudewater.

Het aantal branden in seniorenwooncomplexen vertoont al jaren een stijgende trend en de afgelopen jaren waren bij dergelijke branden frequent doden en gewonden te betreuren. Ontruiming en het soms noodgedwongen langdurig verblijf in tijdelijke huisvesting trekken bovendien een flinke wissel op kwetsbare senioren. De onderzoekers van de Brandweeracademie hopen op grond van de resultaten van de brandproeven in Oudewater aan de weet te komen hoe die impact van appartementbranden kan worden verminderd. Daarvoor wordt veel data verzameld, via een groot aantal sensoren in de brandruimte en andere ruimten in het gebouw. Met in totaal 200 sensoren, waaronder 34 camera’s, worden onder andere de temperatuur, samenstelling en dichtheid van de rook en het koolmonoxidegehalte gemeten. Tevens wordt tijdens de experimenten onderzocht op welke wijze de rook zich door het gebouw verspreidt en welke factoren de mate en snelheid van verspreiding beïnvloeden.

‘Stay in place’

In de experimentenreeks is ook gekeken naar de effectiviteit van een mobiele mistblusinstallatie en toepassing van een speciale rookwerende deur. Met de uitkomsten van die deelexperimenten kan wellicht een uitspraak worden gedaan over de mogelijkheid om bij een brand in één appartement de overige bewoners in de eigen woning te laten schuilen. Dat zou een ontwrichtende ontruiming kunnen voorkomen. Om dit ‘stay in place-principe’ te kunnen toepassen, moet er wel absolute zekerheid zijn dat de brand zich niet buiten de ruimte kan uitbreiden en de overige appartementen rookvrij blijven.

Altijd het laatste nieuws over veiligheid?

Woninginrichting grootste zorg

De condities waaronder de experimenten in de voormalige serviceflat in Oudewater zijn uitgevoerd, zijn volgens Lector Brandpreventie René Hagen van de Brandweeracademie representatief voor de hedendaagse woninginrichting. “Alle brandhaarden zijn identiek. In de twee geprepareerde appartementsruimten steken we voor iedere proef één tweezits bank in brand. De hoeveelheid giftige rook die alleen al bij dat ene brandende meubelstuk vrijkomt, toont waar bij woningbranden onze grootste zorg ligt. De huidige woninginrichting met heel veel kunststof, waaronder schuimrubber vulmateriaal in matrassen en bankstellen, levert bij brand tien keer meer rook op dan bij een brand in een traditionele woning van vroeger. Een van de sporen waar we als brandweersector op inzetten is dan ook een lobby voor een woninginrichting met meubilair dat een minder hoog brandrisico oplevert. Beperking van de hoeveelheid giftige verbrandingsrook is een van de sleutels tot het terugdringen van het aantal dodelijke brandslachtoffers. Uit eerder onderzoek naar fatale woningbranden is gebleken dat in 74 procent van branden met fatale afloop niet het vuur maar blootstelling aan de rook de doodsoorzaak is.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Veiligheid 78, derde kwartaal 2019

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.