Skip to content Skip to footer

I-SZW wordt Nederlandse Arbeidsinspectie

Per 1 januari a.s. krijgt de Inspectie SZW een nieuwe naam: de Nederlandse Arbeidsinspectie. “Met deze naam laten we zien dat we nauw verbonden zijn met de sinds 2021 in Bratislava gevestigde European Labour Authority (ELA)”, zegt Rits de Boer, Inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie bij de presentatie van het Jaarplan 2022 van de inspectie.

Belangrijkste arbeidsrisico’s

In het Jaarplan 2022 benoemt de Nederlandse Arbeidsinspectie de belangrijkste arbeidsrisico’s van dit moment. Zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen, asbestsanering, fysieke belasting, psychosociale arbeidsbelasting, arbeidsdiscriminatie, onderbetaling, illegale tewerkstelling en uitbuiting. Maar ook de blijvende invloed van thuiswerken en de coronapandemie.

Programma’s

Voor de aanpak van deze arbeidsrisico’s werkt de Arbeidsinspectie het komende jaar met verschillende programma’s:

  • Sectorprogramma’s richten zich op een (risicovolle) sector. Daarbij kan het zowel om arbeidsomstandigheden als om eerlijk werk gaan.
  • Themaprogramma’s richten zich op specifieke risico’s, zoals bedrijven met gevaarlijke stoffen, asbest, arbeidsmarktdiscriminatie en psychosociale arbeidsbelasting, arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling, en schijnconstructies, cao-naleving en fraude.
  • Stelselprogramma’s richten zich op een goede werking van een wettelijk stelsel van bevoegdheden en actoren.
  • Meldingenprogramma’s gaan over meldingen van arbeidsongevallen en de behandeling van meldingen die bij het inspectieloket binnenkomen.

Adressen

Het nieuwe webadres is gewijzigd naar www.nlarbeidsinspectie.nl. Alle e-mailadressen van de Nederlandse Arbeidsinspectie wijzigen vanaf 1 januari. Andere contactgegevens, zoals het meldnummer blijven ongewijzigd.

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.