Skip to content Skip to footer

Wat zijn de risico’s op de werkvloer?

Werken brengt risico’s met zich mee. Met welke risico’s kunnen werkenden te maken krijgen en wat kunnen werkgevers en werknemers eraan doen om de risico’s op de werkvloer te verkleinen? We zetten de vijf grootste risico’s een rij. 

1. Fysieke belasting

Iedere werknemer kan te maken krijgen met fysieke over- of onderbelasting. Fysieke overbelasting kan ontstaan als een werknemer de spieren en gewrichten in het lichaam te intensief gebruikt. Fysieke onderbelasting treedt op als de werknemer te weinig beweegt of te lang zit. Zowel over- als onderbelasting kan leiden tot gezondheidsklachten.

2. Omgevingsfactoren

De ruimte en omgeving waarin werknemers werken en de apparatuur die ze gebruiken, kunnen effect hebben op het lichaam. Op een koude of vochtige werkplek is het niet prettig werken en dit kan gezondheidsklachten veroorzaken. Net als een te warme werkplek of een ruimte waar weinig daglicht binnenkomt. Ook andere omgevingsfactoren kunnen schadelijk zijn voor het lichaam. Bijvoorbeeld machines die te veel lawaai produceren of een bepaald soort straling afgeven, of felle zon bij mensen die buiten werken.

3. Psychosociale belasting

Psychosociale arbeidsbelasting heeft betrekking op stress die ontstaat als reactie op een te hoge werkdruk of ongewenst gedrag. Vormen van ongewenst gedrag kunnen zijn: pesten, agressie, geweld, discriminatie en (seksuele) intimidatie. Dit kan leiden tot lichamelijke, psychische en sociale klachten. 

4. Gevaarlijke stoffen

Werken met gevaarlijke stoffen brengt grote risico’s met zich mee voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Daarom gelden er strenge voorschriften en regelgeving. Veilig werken is extra belangrijk als er gevaarlijke stoffen in het spel zijn.

5. Blootstelling aan micro-organismen

Micro-organismen, ook wel biologische agentia genoemd, zijn kleine organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels of parasieten. Ze kunnen een infectie, allergie of vergiftiging veroorzaken. In een aantal beroepen komen werkenden hiermee dagelijks in aanraking.

Op het Arboportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je meer informatie.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.