Skip to content Skip to footer

Zomervakantie

In Nederland lijkt de zomer nu toch echt zijn intrede te hebben gedaan na een fris voorjaar. En dan is de vakantie, met hopelijk zon en aangename temperaturen, niet ver weg meer voor de meesten van ons. 

Zelf mag ik deze zomer naar Kroatië op vakantie. Op vakantie ben ik altijd zeer benieuwd hoe de bedrijfsnoodorganisatie en de bedrijfshulpverlening ter plekke zijn geregeld? Is er überhaupt wel iets geregeld? Zijn er blusmiddelen? Is er een ontruimingsroute? Waar is de nooduitgang? We vliegen met Transavia en dat doet mij meteen weer denken aan het mooie artikel dat we eerder dit jaar op deze website hadden over het oefenen van noodsituaties bij de vliegtuigmaatschappij. 

Juist in tijden van vakanties is het goed om de bedrijfsnoodorganisatie en de bedrijfshulpverlening goed georganiseerd te houden. Zorg daarom voor een goede overdracht. En uiteraard is het goed om zo veel mogelijk collega’s, misschien zelfs wel alle collega’s, op te leiden dan wel te informeren over hoe je moet ontruimen. Vergeet ook niet minstens één keer per jaar daadwerkelijk een ontruiming te oefenen. Veiligheid op de werkvloer is tenslotte een kwestie van bewustzijn, blijven leren en blijven oefenen. Door te oefenen haal je de twijfel weg en geef je mensen vertrouwen.

Veiligheid is topprioriteit bij Bouwend Nederland. Jaarlijks gebeuren er nog te veel ongelukken, maar dat wil Bouwend Nederland veranderen. De individuele leden doen heel erg veel aan bewustwording, onder andere met campagnes om veilig werken op één te zetten. Zo laat lid Heijmans weten in een artikel over veiligheid: ‘We werken veilig of we werken niet’.

Deze zomer moet ik ook denken aan juli 2019. Het is op de kop af vijf jaar geleden dat ik aan minister-president Mark Rutte het eerste exemplaar van de Wegwijzer BHV mocht uitreiken, een publicatie die sinds die tijd uiteraard ook te vinden is op onze website. Inmiddels is bekend dat Dick Schoof de opvolger van Mark Rutte is. Volgens bronnen een zeer ervaren man als het op veiligheid aankomt, al is het natuurlijk afwachten wat er van de plannen in het hoofdlijnenakkoord gerealiseerd gaat worden de komende jaren. Dat blijft voorlopig nog wel even spannend. Maar misschien mag ik op termijn weer eens langs in het Torentje om dan een nieuwe uitgave van de Wegwijzer uit te reiken aan minister-president Dick Schoof?

Ik wens iedereen een heel fijne, warme maar vooral veilige zomer toe. En als je op je vakantieadres een bijzondere situatie tegenkomt die met veiligheid te maken heeft, laat het ons weten.

Reageer op dit artikel