Skip to content Skip to footer

Thuiswerken mogelijke oorzaak stijging aantal woningbranden

Het aantal claims bij verzekeraars voor woningbranden is, na jarenlange daling, toegenomen in 2020. Dat blijkt uit de nieuwe Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars. De mogelijke oorzaak is dat we vanwege de coronamaatregelen meer thuiswerkten.

In 2020 ontvingen verzekeraars 66.657 claims tegenover 64.879 in 2019. De totale materiële schadelast voor verzekeraars bedraagt ruim 225 miljoen euro in 2020 en is, ondanks meer claims, iets gedaald ten opzichte van 2019 (248 miljoen). Dit komt door een daling in de gemiddelde schade per claim, van 3.822 euro in 2019 naar 3.377 euro in 2020.

Gewonden door brand voorkomen

Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting: “Vuur en vlammen zijn verantwoordelijk voor een derde van het aantal patiënten in de drie Nederlandse Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam. Twee derde hiervan raakt gewond bij een brandwondenongeval in de woonomgeving. We zien dat modern meubilair en oplaadbare apparaten zorgen voor heviger en gevaarlijker branden dan vroeger. Om brandwonden en dodelijke slachtoffers te voorkomen zetten we in op het voorkomen van brand én op vroege ontdekking van brand door het alarm van de rookmelder.”

Rookmelders essentieel

Carolien Angevaren sluit zich hier namens Brandweer Nederland bij aan: “De rookmelderverplichting die er in 2022 komt, zal daarbij een enorme stap in de goede richting zijn. Maar dit betekent wel dat rookmelders moeten werken en op de goede plaats hangen. Daar is nog lang niet overal sprake van. We blijven daarom inzetten op veiligheidsbewustzijn en voorlichting, zoals ook deze maand weer tijdens de Nationale Brandpreventieweken. De impact van een brand is enorm.” 

Thuiswerken mogelijke oorzaak

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars: “Vanwege de coronamaatregelen werd er in 2020 veel thuisgewerkt, waardoor er vermoedelijk vaker brand ontstond. Snel handelen bij brand is erg belangrijk. Goede rookmelders in het hele huis alarmeren je snel. Daarmee kun je jezelf snel in veiligheid brengen en brandschade aan je huis en eigendommen beperken of zelfs voorkomen.”

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.