Skip to content Skip to footer

Opkomst bij AED-oproepen sterk toegenomen

Noodoproepen voor vrijwilligers om te komen helpen bij een hartstilstand leiden steeds vaker tot resultaat. Vorig jaar kwam bij ruim acht van de tien oproepen een vrijwilliger opdagen om een AED te bedienen. Dat waren er in 2019 nog maar zes op de tien. Dat schrijft de NOS op basis van cijfers van Hartslag.Nu.

De Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt bij voorkeur bediend door burgerhulpverleners die kunnen reanimeren en enige ervaring met een defibrillator hebben. Zij staan ingeschreven bij Hartslag.Nu en zijn als vrijwilliger oproepbaar bij een calamiteit. Het zijn er nu zo’n 235.000.

25.840 AED’s

Er zijn verdeeld over het land voldoende defibrillators. Uit een analyse van de locaties van alle 25.840 geregistreerde AED’s blijkt dat 15,6 miljoen Nederlanders hemelsbreed binnen 500 meter van een AED wonen, de norm die de Hartstichting aanhoudt.

Opkomst verhogen

Om de opkomstcijfers te verhogen moeten er nog meer vrijwilligers worden aangetrokken. Per dag worden er gemiddeld bijna 3000 burgerhulpverleners opgeroepen in Nederland. In stedelijke gebieden is de norm dat er in een straal van twee kilometer rond het slachtoffer 100 vrijwilligers worden opgeroepen om er vijf ter plaatse te krijgen. In landelijke gebieden ligt de norm op 60 vrijwilligers binnen twee kilometer.

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.