Skip to content Skip to footer

Openbaar Ministerie eist ook miljoenenboete van Chemelot

Het Openbaar Minsterie (OM) eist een boete van 7,5 miljoen euro tegen Chemelot vanwege verschillende incidenten op het bedrijventerrein in Sittard-Geleen. Vijf miljoen euro van de boete is voorwaardelijk en hoeft Chemelot alleen te betalen als het bedrijf binnen drie jaar weer in de fout gaat, aldus de eis van het OM.

Chemelot is de overkoepelende vergunninghouder van het hele industriecomplex in Zuid-Limburg. Daarom vindt het OM dat Chemelot medeverantwoordelijk is voor zes incidenten die tussen 2015 en 2017 plaatsvonden. Eerder eiste het OM al hoge boetes tegen chemiebedrijven op het terrein.

Bij een van de incidenten viel een dode en twee zwaargewonden. Volgens het OM had Chemelot meer kunnen doen om gevaarlijke incidenten te voorkomen.

Directeur niet aanwezig

Het Chemelot-complex telt zestig chemiebedrijven. De chemiebedrijven Sabic, Borealis Plastomers, OCI Nitrogen en AnQore worden door het OM vervolgd vanwege gevaarlijke incidenten op het terrein.

Aan de start van het Chemelot-proces eerder deze maand vroeg de rechter om aanwezigheid van de eindverantwoordelijke van Chemelot, schrijft 1Limburg . Chemelot-directeur Loek Radix verscheen echter niet in de rechtbank in Den Bosch. Hij wilde daarmee volgens de omroep onderstrepen dat Chemelot zich op geen enkele manier juridisch verantwoordelijk voelt voor de ongelukken die centraal staan in het proces.

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.