Geschat wordt dat jaarlijks ongeveer 13.000 werknemers arbeidsongeschikt worden als gevolg van ongezond werk. Dat schrijft de Nederlandse Arbeidsinspectie in de publicatie ‘Staat van Gezond werk’.
In de ‘Staat van Gezond werk’ wordt onder meer ingegaan op de werkzaamheden die tot gezondheidsschade kunnen leiden. De meeste schade komt door 3 grote boosdoeners:
- psychosociale arbeidsbelasting;
- fysieke belasting;
- blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
Bijna de helft van het totale aantal ziekteverzuimdagen is werk gerelateerd. Geschat wordt dat jaarlijks ongeveer 13.000 werknemers arbeidsongeschikt worden als gevolg van ongezond werk.
Blinde vlek
Ongezond werk is minder zichtbaar dan onveilig werk. Gezondheidsklachten door werk manifesteren zich vaak pas lang na de blootstelling en soms zelfs pas na het pensioen. De ‘Staat van Gezond werk’ vloeit voort uit de ‘Staat van arbeidsveiligheid’ (2018). Een van de conclusies luidde toen dat het onderwerp beroepsziekten nog te veel een blinde vlek is. De ‘Staat van Gezond werk’ brengt in kaart wat de omvang van het probleem is en hoe ongezond werk te voorkomen is.