Bij veel bedrijven hangt tegenwoordig een AED. Daar ben ik heel blij mee, want ik zie als ambulanceverpleegkundige dagelijks het positieve effect van reanimatietrainingen met gebruik van de AED. Zeker als die AED ook nog eens voor iedereen toegankelijk is en aangemeld is bij HartslagNU.
Uitbreiding van de AED-kast
Maar als het aan mij ligt,…
Gastcolumn
Inspannen bij warm weer is zeker geen eitje. Ik mag ook graag een stukje rennen, maar krijg het snel warm. Tijdens een hardloopwedstrijd zie ik voor mij een collega-atleet lopen. Dat ik atleten voor mij zie lopen is voor mij erg gebruikelijk, want ik loop in het algemeen niet vooraan. Maar deze atleet valt mij…
In Nederland lijkt de zomer nu toch echt zijn intrede te hebben gedaan na een fris voorjaar. En dan is de vakantie, met hopelijk zon en aangename temperaturen, niet ver weg meer voor de meesten van ons.
Dat de toetsing van de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) beter kan, staat voor de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) als een paal boven water. In de uitvoering ervan gaat echter te veel mis, terwijl het er op papier best goed uit kan zien. Betere certificering is daarom noodzaak. Maar de persoonscertificering die nu is opgetuigd,…
Tijdens het schrijven van deze eindejaarscolumn staat de wereld in brand. De situatie in het Midden Oosten is sinds de terreuraanslagen van Hamas en de daarop volgende reactie van Israël totaal ontspoord. En de oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt inmiddels al bijna 2 jaar en het einde is nog niet in zicht. Voeg daarbij…
Een reanimatiecursus (Basic Life Support, BLS) loopt tegen het einde als een enthousiaste deelnemer vraagt wat hij moet doen bij een kind dat niet reageert op praten en schudden, en niet normaal ademt. De instructeur antwoordt dat je een speciale kinderreanimatiecursus (Peadiatric Basic Life Support, PBLS) moet volgen, voordat je een kind goed kunt reanimeren.…
Afgelopen zomer bracht ik mijn vakantie door in het altijd weer prachtige Italië. Dit keer hadden we gekozen voor verblijf in een hotel. Zoals altijd maakte ik na het inchecken en nadat de koffers waren uitgepakt een verkennend rondje door het gebouw. Dat is een gewoonte die er is ingeslopen sinds ik werkzaam ben in…
Dit is geen vrolijke titel, hoor ik u denken. Toch moeten we het er wel over hebben: de ontwikkeling van kennis van brandveiligheid. Het is niet de eerste keer dat ik dit onderwerp aansnijd. Meest recent deed ik dat in een column in Brandveilig.com (24 november 2015). Nu ik mijn loopbaan afsluit – ik ben…
‘Roken is dodelijk’, ‘Roken veroorzaakt longkanker’, en ‘Roken beschadigt uw longen’. Met deze en andere teksten op sigarettenpakjes, in combinatie met afschrikwekkende foto’s waarschuwt de overheid al jaren voor de gevaren van roken en inhaleren van rook. Je moet dus wel onder een steen geleefd hebben om niet te weten dat (tabaks)rook levensgevaarlijk is.
Gek…
Vraag een willekeurige veiligheidsprofessional wat risicobeheersing is. Grote kans dat het antwoord een beschrijving van de procedure van de betreffende organisatie is. Het gaat vaak over het te gebruiken formulier, de methode om risico’s te wegen, om risico’s te classificeren en de criteria die zijn opgesteld welke acties genomen moeten worden. Risicobeheersing op het werk…