Skip to content Skip to footer

Blog Koos Pulleman: Meer of minder veiligheid?

Tijdens het schrijven van deze eindejaarscolumn staat de wereld, net zoals vorig jaar, in brand. Zo is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne inmiddels meer dan duizend dagen oud en heeft ook de strijd tussen Israël en Hezbollah vele mensenlevens geëist. Ook op andere continenten stopt de strijd niet en leven velen in een onveilige situatie.

Daarnaast zijn er nog steeds vele uitdagingen op ander vlak zoals de klimaatcrisis, de uitdagingen rond de energietransitie en de toestroom en opvang van vluchtelingen. En zo zijn er uiteraard nog vele andere uitdagingen waar ik nu niet aan toekom en die ik ook niet even ga oplossen.

Verkiezingsbeloften

Helaas is er, mede door de genoemde uitdagingen, wederom weinig aandacht geweest voor veiligheid terwijl dat wel een van de verkiezingsbeloftes was van de partijen in het huidige kabinet. Ook rondom de dit najaar gehouden verkiezingen in de Verenigde Staten is het woord veiligheid in de campagnes vaak gevallen, zowel als belofte als in de vorm van kritiek omdat juist niet voor de nodige veiligheid zou worden gezorgd.

Mede door alle uitdagingen blijkt steeds vaker dat elk bedrijf, elke gemeente en elke burger in staat moet zijn om zijn eigen broek op te houden als het er echt op aankomt. De overheid heeft tot op zekere hoogte de taak en verplichting om te helpen, maar dit heeft een steeds duidelijker wordende grens.

‘Denk vooruit’

Denk aan stroomuitval, geen water meer, et cetera. In veel gevallen is het goed om hier op voorbereid te zijn, getuige ook de stroomuitval op de Maasvlakte eerder dit jaar waardoor meerdere industriële bedrijven werden getroffen. Ook thuis is het goed om de nodige voorbereidingen te treffen. Niet voor niets was er dit jaar de herintroductie van de campagne ‘Denk vooruit’. Bereid je voor en wacht niet af: zorg voor je eigen weerbaarheid!

Terugblikken op 2024

Naast de vele negatieve zaken in de wereld zijn er gelukkig ook zaken waar we met plezier op terugkijken.

  • In januari trapten we het jaar af met een bijeenkomst voor de keurmerkopleiders met als sprekers Nils Rosmuller over de uitdagingen van de energietransitie en Rob Lichtveld van METS Center (opleider voor professionals in de zorg en voor en van de RAVU) over presteren onder druk. Het was een mooie start van het jaar onder het genot van vers gebakken pizza’s.
  • Onze organisatie hebben we verdergaand gedigitaliseerd, wat veel tijdwinst oplevert, wat koppelingen mogelijk maakt en foutkansen tot nul reduceert, maar wat zeker niet zaligmakend is.
  • Er was de lancering van de campagne en de e-learning Iedereen ontruimer. Juist in een tijd waar er of een tekort is aan bhv’ers of veel verloop is, is dit een kans om meer collega’s op de hoogte te brengen over wat zij zelf kunnen doen in geval van een ontruiming. Het is ook een kans voor de bhv’er en de opleider om een ontruimingsoefening te organiseren. Veiligheid op de werkvloer is tenslotte een kwestie van risicobewustzijn bij iedereen, en van blijven leren en blijven oefenen. Dus wat een kans. Ga ermee aan de slag.

Vooruitkijken naar 2025

Ik ga ervan uit dat we, mede door verdergaande digitalisering en ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, in 2025 steeds verder kunnen versnellen, wat naast de nodige uitdagingen ook steeds meer profijt op zal leveren.

  • Ik verwacht dat de term ‘weerbaarheid’ steeds meer en beter gaat beklijven waardoor iedereen zich zo goed als mogelijk voorbereidt op het onverwachte met een ijzeren voorraad aan benodigde materialen en procedures voor als het er echt op aan komt.
  • Er komt weer aangepaste lesstof als gevolg van nieuwe richtlijnen voor eerste hulp in 2025, die wij samen met de Nederlandse Reanimatie Raad, Het Oranje Kruis en Het Rode Kruis ontwikkelen en uitbrengen.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een veilig maar vooral ook weerbaar 2025!

Reageer op dit artikel

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2025 Kicker. All Rights Reserved.