Skip to content Skip to footer

Ambulancezorg Nederland: “Geweld tegen medewerkers wordt te groot gemaakt”

Ambulancezorg Nederland (AZN) vindt ieder geval van geweld tegen ambulancemedewerkers er een te veel, maar wil het beeld bijstellen dat dit aan de orde van de dag is. Elk geweldsincident wordt uitvergroot in de media, terwijl een groot deel van de medewerkers er nooit mee te maken krijgt. Dit stelt de sectororganisatie van de 25 Regionale Ambulancevoorzieningen tegen NU.nl.

“Vanuit de sector zelf horen wij terug dat ambulancepersoneel klaagt over de nadruk op het geweld tegen medewerkers”, licht een woordvoerder van AZN toe. “Ze kunnen niet op een feestje komen zonder dat het daarover gaat, terwijl sommigen al 25 jaar werken zonder ook maar één geweldsincident.”

“De ambulancemedewerkers willen het juist hebben over de schoonheid van hun vak. Daar moet de focus op liggen, want ze zeggen ook vaak dat ze het mooiste beroep van de wereld hebben. Het is niet goed voor het beeld van het mooie en inhoudelijke ambulancezorgvak als het steeds maar over geweldsincidenten gaat.” Volgens AZN valt het over het algemeen juist mee met het aantal geweldsincidenten tegen ambulancemedewerkers. In 2020 waren het er 762 op ongeveer 1,3 miljoen ambulanceritten.

In de berichtgeving over geweldsincidenten tegen ambulancepersoneel ontbreekt volgens AZN vaak context en nuance. “De personen die zich agressief gedragen zijn bijvoorbeeld ook regelmatig psychiatrische patiënten die je dat gedrag niet kunt aanrekenen.”

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.