Mbo-scholen die studenten veilig en gezond werken willen bijbrengen, kunnen daarvoor nu subsidie aanvragen. Het doel van de stimuleringsregeling is dat jongeren bij het starten aan hun eerste baan de kennis en vaardigheden hebben om veilig en gezond te kunnen werken. Én dat ze deze kunnen toepassen.
Met het programma Gezonde School hebben verschillende partijen, zoals het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Gezonde School, MBO Raad en GGD GHOR Nederland, de handen ineengeslagen. Het helpt onderwijsprofessionals om een gezonde leefstijl op scholen vanzelfsprekend te maken. De stimuleringsregeling Veilig en Gezond Werken is onderdeel van het programma en vorig jaar in het leven geroepen.
Momenteel doen zestien scholen mee aan een experiment met de regeling. Ze krijgen geld en advies om veilig en gezond werken onder de aandacht van mbo-studenten te brengen. Instellingen die zich willen aanmelden voor het schooljaar 2023-2024 kunnen zich van 6 maart tot en met 17 april 2023 registreren voor de subsidie. De regeling is drie jaar van kracht en er is ruimte voor deelname van honderd scholen.
Scholen krijgen hulp van arbodeskundigen
Instellingen die een budget ontvangen, krijgen ook hulp van een arbodeskundige en een expert van de GGD. De school moet een medewerker aanwijzen als coördinator voor een goede uitvoering van de regeling en eventuele andere activiteiten van het programma Gezonde School. Samen maken ze een plan van aanpak op basis van de behoefte die de mbo-instelling heeft.
Het is bijvoorbeeld mogelijk een les van een gastdocent over veilig en gezond werken te organiseren. Ook een rollenspel dat studenten uitdaagt om arbeidsrisico’s te herkennen en beheersen, behoort tot de opties. Als het plan van aanpak er ligt, krijgt de school een vaste arbodeskundige toegewezen voor de begeleiding.
Regeling levert studenten praktisch advies op
Tijdens het traject krijgen studenten handvatten om veilig en gezond werk toe te passen in het beroep dat zij gaan uitoefenen.