Skip to content Skip to footer

Reanimeren en het belang van opleiden

Begin dit jaar meldde het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu dat een groot deel van de 270.000 burgerhulpverleners niet meer wordt opgeroepen om iemand te reanimeren. 30 procent van deze groep heeft namelijk geen opfriscursus gevolgd of niet recent iemand gereanimeerd, waardoor ze niet voldoen aan de vereisten van een burgerhulpverlener.

De afgelopen jaren nam het aantal burgerhulpverleners juist flink toe. Zo is het sinds vorig jaar mogelijk dat overal in Nederland iemand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden. Het verlies van zo’n 80.000 burgerhulpverleners sinds de ingang van het nieuwe jaar brengt daar verandering in.

Opgeleid om te reanimeren

Een burgerhulpverlener is opgeleid om een persoon te kunnen reanimeren. Als aan de criteria wordt voldaan, kan een burgerhulpverlener zich opgeven voor het oproepsysteem van HartslagNu. Bij een hartstilstand worden gemiddeld tachtig burgerhulpverleners opgeroepen die in de buurt zijn. Zij kunnen de patiënt reanimeren voordat er een ambulance ter plaatse is, wat de kans op overleven vergroot. Per dag worden er gemiddeld bijna 3000 burgerhulpverleners opgeroepen in Nederland.

E-learnings reanimeren

Ook als bedrijfshulpverlener (bhv’er) kan je het verschil maken bij een circulatiestilstand. Het is immers mogelijk dat een collega in jouw bedrijf een circulatiestand krijgt. Maar ook in noodsituaties buiten je werkomgeving. Reanimatie kan levens redden van bijvoorbeeld je geliefde, je buurman of iemand op straat. Het is belangrijk dat je adequaat kan handelen en zo snel mogelijk kan starten met reanimeren. Daarom heeft NIBHV een aantal e-learnings reanimeren ontwikkeld.

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.