Skip to content Skip to footer

Plant manager of the Year Guliz Talay: ‘Veiligheid zit in mijn dna’

Met passie en ambitie kun je veel bereiken in je werk. ‘Plant manager van het jaar’ worden bijvoorbeeld. Guliz Talay, Site and Production Leader van Dow in Delfzijl, sleepte deze eervolle titel in de wacht tijdens het Chemelinqs24-congres in juni dit jaar.

Tijdens het congres, georganiseerd door vakmagazine Industrielinqs en bedrijvenkoepels Petrochem en VNCI, wordt jaarlijks een Plant manager of the year gekozen voor zijn of haar inzet voor een duurzame en veilige industrie. Dat zit bij Guliz Talay wel goed want: “Werken aan veiligheid voor onze werknemers en de omgeving zit in mijn dna.”

Inclusieve onderneming

Trots is Guliz Talay op de behaalde titel. Zij ziet het als waardering voor jarenlange inspanningen voor duurzaamheid, veiligheid en milieubescherming in de vestiging van Dow in Delfzijl. Bovendien is het ook een bevestiging van de inclusieve onderneming die Dow wil zijn voor zijn werknemers. “Dat ik als vrouw van Turkse origine in veertien jaar tijd kon doorgroeien naar de functie van site leader, laat zien wat je kan bereiken met gedrevenheid voor je vak, ongeacht je afkomst, geslacht of cultuur. Als dat geen teken van inclusiviteit is…”

Guliz plaatst wel een kanttekening bij haar eretitel. “Die prijs heb ik dan wel persoonlijk ontvangen, maar ik zie het als een onderscheiding voor mijn hele team. Want de jury die de genomineerde plantmanagers heeft beoordeeld, heeft het hele bedrijf bekeken, kennis genomen van onze programma’s en plannen voor duurzaamheid en veiligheid en heeft met alle medewerkers gesproken. Ik zie de prijs dan ook als een bewijs dat we als bedrijf op de goede weg zitten wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen. En dat is mijn drijfveer.”

Guliz Talay: “De uitdaging is om van de chemische industrie een duurzaam, circulair en veilig ecosysteem te maken.”

Carrière

De carrière van Guliz Talay in de chemie startte in 2010. Toen studeerde zij cum laude af na de opleiding chemische technologie aan de TU Delft, waarna zij als procesengineer aan de slag ging bij Dow in Terneuzen. Ze werd direct ‘verliefd’ op haar eerste werkplek, die ze als jonge ingenieur heel inspirerend vond. Drieënhalf jaar werkte ze in die functie aan verschillende vernieuwingsprojecten, met safety als belangrijk ontwerpcriterium voor nieuwe of vernieuwde procesinstallaties. Daarna werkte zij drie jaar als lead procesengineer en vervolgens ging zij in 2016 als production engineer aan de slag aan de operations-kant, waarbij zij medeverantwoordelijk werd voor de productieprocessen.

Een volgend switchmoment was de overstap naar de functie van manager Environment Health & Safety (EH&S). De proces-safety kende Guliz al, in haar EH&S-functie wilde zij zich ook meer verdiepen in de aspecten van persoonlijke veiligheid en milieubescherming. Zij schreef mee aan scenarioberekeningen, begeleide de inspecties Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo) van overheidstoezichthouders en voerde veiligheidsaudits en incidentonderzoeken uit. Guliz raakte ervan doordrongen hoe essentieel geborgde veiligheid is in industriële bedrijven met een hoog risicoprofiel, zoals Dow, waarna safety haar nieuwe passie werd. Vooral de life critical safety, waarbij het gaat om mensen.

“Ik heb veel geleerd in het EH&S-domein. Tijdens de opleiding chemische technologie werden de industriële veiligheidsaspecten eigenlijk maar vrij beperkt belicht. In mijn verschillende functies in de praktijk bij Dow kon ik mij pas echt verdiepen in die belangrijke specialisatie. Onder andere bij het maken en uitvoeren van safetyplannen en incidentonderzoeken. Zo heb ik een incidentonderzoek uitgevoerd bij een vestiging van Dow in Turkije. De praktijk bij Dow is dat als zich in een van de vestigingen een bedrijfsongeval voordoet, EH&S-medewerkers van andere vestigingen dat incident onderzoeken. De lessons learned worden vervolgens beschikbaar gesteld aan het hele Dow-concern wereldwijd. Leren van incidenten is wezenlijk voor het verbeteren van de procesveiligheid en de persoonlijke veiligheid.”

Hoge veiligheidsstandaard

In 2021 kreeg Guliz de aanbieding om site leader te worden bij Dow in Delfzijl, wereldwijd de grootste Dow-productielocatie voor isocyanaat, een basisstof voor de productie van de kunststof polyurethaan (PU). Zij greep die kans voor een managementfunctie met eindverantwoordelijkheid voor een totale bedrijfslocatie met beide handen aan. In totaal werken bij de vestiging in Delfzijl 85 medewerkers. Behalve voor het productieproces draagt Guliz als locatiemanager ook de eindverantwoordelijkheid voor milieu, gezondheid en safety.

Hoe staat haar site ervoor op deze thema’s?

“Dow hanteert zeer hoge veiligheidsstandaarden, die verder gaan dan het wettelijk vereiste veiligheidsniveau. Compliance aan wet- en regelgeving is voor ons geen onderscheidend issue, omdat het vanzelfsprekend is dat we daaraan voldoen. De standaard voor life critical safety en process safety zijn wereldwijd uniform voor alle vestigingen.”

Bij Dow worden medewerkers intensief geschoold en getraind in veilig werken in alle werkprocessen op de terreinen en in de installaties. Dit gebeurt in een safety street, waar praktische voorbeelden van veiligheidsnormen worden getoond om de kans op ongevallen en incidenten te minimaliseren. Op de werkvloer wordt veilig werken continu benadrukt via safety walks en de veiligheidscultuur binnen het bedrijf is zodanig dat medewerkers elkaar aanspreken op risico’s en onveilige situaties en die situaties melden, zodat ze kunnen worden opgelost.

Guliz Talay: “Door de lat hoog te leggen wil Dow zich onderscheiden als het veiligste bedrijf in de chemiesector. Ook op andere terreinen overigens, want we willen ook in de voorhoede van de industrie zitten qua duurzaamheid, milieufootprint, CO2-emissie en hergebruik van stoffen en materialen.”

Risicoprofiel en bhv

De productielocatie in Delfzijl is, in tegenstelling tot de hoofdvestiging van Dow Nederland in Terneuzen, geen Seveso-bedrijf. De site beschikt over drie destillatietorens, waar Methyleen Difenyl di-Isocyanaat (MDI) wordt gescheiden, waarna de stof in containers naar andere productielocaties in Europa wordt vervoerd voor de polyurethaanproductie.

Guliz Talay ziet haar titel als beloning voor de inspanningen van het gehele Dow-team in Delfzijl.

Guliz: “De destillatietorens en fornuizen werken met hoge temperaturen en brand is een van de voornaamste risico’s op onze site. We hebben geen bedrijfsbrandweeraanwijzing en het brandrisico wordt afgedekt met stationaire blus- en koelinstallaties. Wel hebben we een bhv-organisatie voor de eerste respons. Die noodorganisatie wordt gevormd door onze operators, die voor hun interne hulpverleningstaak zijn getraind in het werken met beschermende uitrusting en ademlucht. Hun taak bestaat primair uit het borgen van de veiligheid van personen en het veiligstellen van de installaties. Is brandweerinzet wel nodig, dan wordt die verzorgd door de brandweer van Delfzijl, onderdeel van Veiligheidsregio Groningen. Daarmee hebben we een goede samenwerking en we oefenen ook met enige regelmaat gezamenlijk.”

Guliz staat als sitemanager zelf ook dicht bij de incidentrespons en het crisismanagement op de locatie Delfzijl, want zij is een van de noodplanleiders die op tactisch niveau de incidentbestrijding aanstuurt. Het getraind en geoefend houden van haar noodorganisatie ziet zij als een belangrijk speerpunt van haar beleid op de site. “Maandelijks organiseren we een praktijkoefening voor onze bhv- en noodorganisatie, rond een van de scenario’s in ons bedrijfsnoodplan. Iedere maand is een andere ploeg aan de beurt om zo’n scenario-oefening voor te bereiden. De sleutelfunctionarissen in de noodorganisatie oefenen nog frequenter, via een tabletop-oefening. Dat gebeurt enkele keren per maand.”

Rapporteren over veiligheid

Een bijzonderheid in het beleid bij Dow ten aanzien van de crisisvoorbereiding en incidentrespons is dat de EH&S-leader die de dagelijkse verantwoordelijkheid heeft voor milieu, gezondheid en safety, inclusief de bhv/noodorganisatie, niet rapporteert over zijn plannen en activiteiten aan Guliz als sitemanager, maar rechtstreeks aan de responsible care-leader van Dow Nederland in Terneuzen.

“Door deze directe rapportage aan de hoofdverantwoordelijke voor veilige en gezonde bedrijfsvoering op landelijk niveau, wordt vermeden dat ik als site leader invloed kan uitoefenen op rapportages over bijvoorbeeld de mate van geoefendheid van de medewerkers of de prestaties op het gebied van training en oefening. Zo borgen we de onafhankelijkheid van het EH&S-beleid binnen de organisatie.”

Veiligheidsprojecten

Guliz is als sitemanager verantwoordelijk voor verschillende projecten die de veiligheid van haar locatie tot in lengte van jaren moeten waarborgen. Zo is recent een flinke investering gedaan in de realisatie van een nieuw doseringssysteem voor chemicaliën in het koelwatersysteem, waardoor de kans op fouten en incidenten wordt geminimaliseerd, dankzij betere monitoring van het proces.

Guliz Talay

“Bij elke verbouwing of technische vernieuwing die we op de site doorvoeren, werken we volgens de op dat moment best beschikbare technieken, met als doel de risico’s te minimaliseren en incidenten te voorkomen. Een volgend project dat wij willen uitvoeren is een zogenaamde Layer of Protection Analysis Revalidatie, kortweg LOPA Revalidatie. Daarbij bekijken we kritisch ons hele terrein met alle installaties op het functioneren van alle niveaus van veiligheid en bescherming. Van het ontwerp van de installaties tot en met de preventieve veiligheidsvoorzieningen, blussystemen en de noodorganisatie. Die optelsom van beschermingslagen bepaalt hoe veilig onze locatie feitelijk is. Zo’n analyse voeren we eens in de vijf tot tien jaar uit, afhankelijk van hoeveel vernieuwingen of aanpassingen in die periode aan processen of installaties hebben plaatsgevonden. Het is een must om periodiek te toetsen of alle layers of protection nog steeds effectief zijn, of dat die ook moeten worden aangepast.”

‘Veilig ecosysteem’

Dat Guliz bij de jury van de Plant manager of the year-verkiezing hoge ogen scoorde, is mede te danken aan de gedrevenheid die zij uitstraalt in het leiden van haar team en het waarborgen van de EH&S-componenten in de bedrijfsvoering. Het is voor haar eerder een roeping dan een job. En dat heeft alles te maken met de manier waarop zij aankijkt tegen industrie, onmiskenbaar het domein waar ze zich met haar kennis en kunde als een vis in het water voelt.

Guliz: “Mijn hart ligt al sinds de afronding van mijn studie en mijn eerste stappen in de wereld van Dow bij de industrie, in het bijzonder de chemie. Het is een prachtig en inspirerend werkveld. De samenleving kán niet zonder chemie, want het is overal, in alle aspecten van het dagelijks leven, in de vele producten die we als mensen dagelijks gebruiken. Maar de chemie staat ook onder druk van de politiek en de maatschappij. Ik vind dat we er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat we de chemische industrie in Nederland kunnen behouden, met zo min mogelijk negatieve impact. Want een sterke chemische industrie, betekent een sterk Nederland. Het moet een veilige en gezonde plek zijn voor de mensen die er werken én voor de omgeving. De uitdaging voor de komende jaren is om van de Nederlandse industrie een duurzaam, circulair en veilig ecosysteem te maken, met een zo klein mogelijke milieufootprint en zo min mogelijk incidenten. Daaraan wil ik met mijn kennis en kunde graag mijn bijdrage leveren.”

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2025 Kicker. All Rights Reserved.