Skip to content Skip to footer

Kabinet neemt maatregelen om werkdruk kinderopvang te verlichten

Het kabinet komt in actie om de werkdruk in de kinderopvang te verlichten. Vanaf januari mogen kinderopvangcentra tijdelijk meer werknemers-in-opleiding inzetten als begeleider. Ook wordt het toezicht versoepeld. Dat schrijft staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Toezichthouders coulant

Nu geldt nog dat maximaal een derde van de begeleiders op een groep beroepskrachten-in-opleiding mag zijn. Om de personeelstekorten op te lossen mag dit voor een periode van zes maanden de helft zijn. Verder zullen toezichthouders voorlopig coulant zijn bij de controle van de naleving van de kwaliteitseisen die gelden voor de kinderopvang. Als duidelijk is dat er sprake is van verzachtende omstandigheden of overmacht zal niet meteen worden ingegrepen.

Te hoge werkdruk

Van alle medewerkers in de kinderopvang heeft maar liefst 92 procent last van een te hoge werkdruk, bleek onlangs uit onderzoek van vakbond FNV. Dat leidt tot stress en ziekte onder het personeel.

Belang pedagogisch medewerker

In een reactie op de kabinetsplannen laat FNV Zorg & Welzijn weten dat zij graag had gezien dat in de aanpak meer maatregelen zouden worden genomen, waarin het belang van de pedagogisch medewerker voorop staat. Nu zijn de oplossingen vooral vanuit werkgeversperspectief genomen. Ook mist de vakbond voorstellen die zowel op de korte als lange termijn een positief effect zouden hebben.

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.