Het landelijk netwerk van vrijwilligers die met een automatische externe defibrillator (AED) kunnen helpen bij een hartstilstand, is volgens de Hartstichting gegroeid tot 245.000 personen. Vier jaar geleden waren dat er nog 170.000. Ook het aantal AED’s is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat zijn er nu bijna 24.000, tegenover 12.000 vier jaar geleden.
Vrijwilligers
Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Wij zijn erg blij met de groei van het aantal burgerhulpverleners en AED’s. Het is uniek dat ons reanimatienetwerk helemaal uit vrijwilligers bestaat. Daar zijn we ontzettend trots op. Dankzij hen kunnen we vele levens per jaar redden. Het is nu vooral zaak om dat aantal vrijwilligers op peil te houden. Dat geldt ook voor het aantal AED’s in ons land. Op die manier werkt de 6-minutenzone optimaal.”
Overlevingskans bij hartstilstand
Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat meer mensen een hartstilstand thuis overleven, aldus de Hartstichting. Bijvoorbeeld in Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waar langdurig onderzoek werd gedaan, steeg de overlevingskans bij een hartstilstand thuis van 26 naar 39 procent doordat de meldkamers ook burgerhulpverleners opriepen.
De Hartstichting denkt dat een dergelijke stijging landelijk ook te zien zal zijn. Jaarlijks worden volgens de Hartstichting circa zeventienduizend mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Eind vorige eeuw was de overlevingskans van deze groep nog 9 procent, nu is die bijna 25 procent.