Skip to content Skip to footer

Geen zicht op brandweerlieden met PTSS

De brandweer heeft geen zicht op het aantal brandweerlieden dat een trauma heeft opgelopen door hun werk, blijkt uit onderzoek van het programma Zembla. Ook schiet de zorg en ondersteuning van brandweermensen die wel binnen de organisatie aan de bel trekken tekort. “Dat is al 20 jaar zo. Dat is een wrange conclusie”, zegt de Amsterdamse brandweercommandant Tijs van Lieshout.

Volgens de officiële cijfers is het aantal brandweermensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) in ons land beperkt tot een handvol. Maar op basis van internationaal onderzoek loopt het werkelijke aantal mogelijk op tot zo’n 1500.

Nog geen erkende beroepsziekte

Doordat PTSS nog geen erkende beroepsziekte is bij de brandweer moeten de medewerkers zelf psychologische hulp zoeken na een heftige brand of reanimatie. Doordat PTTS niet geldt als beroepsziekte worden mensen die erdoor uitvallen gekort op hun salaris.

In 2015 beloofde de brandweertop onderzoek te doen naar de omvang van PTSS en de ondersteuning van getraumatiseerde brandweerlieden te verbeteren. De directeuren van twee veiligheidsregio’s erkennen dat die nazorg de afgelopen jaren tekortschoot. Ze roepen alle veiligheidsregio’s op PTSS te erkennen als beroepsziekte bij brandweerlieden, zoals bij de politie en binnen Defensie al wel gebeurt.

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.