Skip to content Skip to footer

Eenmalige vergoeding voor slachtoffers beroepsziekten

Mensen die met schadelijke stoffen werkten en daarvan ziek zijn geworden, kunnen vanaf 1 januari 2023 aanspraak maken op een eenmalige vergoeding. De regeling start met drie beroepsziekten, te weten longkanker door asbest, allergische astma en de ‘schildersziekte’.

Dat meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) schriftelijk aan de Tweede Kamer. “Deze regeling biedt deze slachtoffers middels een eenmalige financiële tegemoetkoming een maatschappelijk erkenning voor hun beroepsziekte”, schrijft de minister.

De minister noemt het “positief” dat er met de regeling “eindelijk een tegemoetkoming komt voor slachtoffers van longkanker door asbest”. Deze groep valt buiten de huidige compensatieregeling voor asbestslachtoffers. Voor mensen met de ‘schildersziekte’ was er al een regeling. Die wordt nu voortgezet. Ook wordt deze groep uitgebreid met zzp’ers.

Wanneer de compensatieregeling eenmaal op gang is en duidelijk is dat dit verantwoord kan, worden geleidelijk meer beroepsziekten toegevoegd.

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.