Skip to content Skip to footer

Boete van 10 miljoen euro voor Sabic

Sabic Limburg heeft een boete van 10 miljoen euro gekregen vanwege de onveiligheid binnen het petrochemiebedrijf. Ook twee andere chemiebedrijven krijgen een boete. Terreinbeheerder Chemelot Site Permit (CSP) is vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder een boete van 25 miljoen euro geëist voor Sabic. Tussen 2016 en 2019 vonden meerdere gevaarlijke ongelukken plaats bij het bedrijf, dat op Chemelot gevestigd is. Bij die ongevallen overleed een werknemer aan brandwonden en raakten twee andere werknemers gewond. Het OM wilde een hoge straf voor het chemiebedrijf om een voorbeeld te stellen voor andere bedrijven.

Nalatigheid

De rechtbank oordeelt dat Sabic niet genoeg doet om zware ongelukken te voorkomen. De dode en gewonden zijn dan ook te wijten aan de nalatigheid van het bedrijf, stelt de rechter.

Sabic gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, laat het bedrijf in een reactie weten. Volgens Sabic is nooit sprake geweest van ernstig verwijtbaar handelen en opzettelijk nalaten.

Ook boete voor twee andere bedrijven

Ook de chemiebedrijven OCI Nitrogen en AnQore krijgen elk een boete van 360.000 euro voor gevaarlijke incidenten tussen 2015 en 2019. Het OM had eerder een boete van 2,5 miljoen euro geëist tegen beide bedrijven, die zich ook op Chemelot bevinden.

Terreinbeheerder vrijgesproken

Terreinbeheerder Chemelot Site Permit (CSP) is vrijgesproken. Het OM eiste een boete van 7,5 miljoen euro, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Die ziet CSP meer als coördinator van algemene zaken, niet als toezichthouder van verschillende bedrijfsprocessen op het terrein.

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.