Het aantal geclaimde bedrijfsbranden daalt fors, van 3.878 in 2020 naar 3.351 vorig jaar. De afname met ruim 500 claims (13 procent) past in een trend die al sinds 2017 zichtbaar is. Dat blijkt uit de derde Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars.
Het Data Analytics Centre van het Verbond schrijft de gunstige ontwikkeling toe aan brandpreventie waarvoor overheid, verzekeraars, brandweer en de Brandwondenstichting al jaren aandacht vragen. “Dit is goed nieuws, vooral omdat we dezelfde dalende trend al zien bij woningbranden”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars.
Oorzaken
De belangrijkste oorzaken van de bedrijfsbranden die in de Risicomonitor Bedrijfsbranden worden genoemd, blijven kortsluiting (20 procent van de claims), menselijk handelen (14 procent van de claims) en vermoeden van brandstichting (13 procent). Bij ruim een kwart van de branden (28 procent) is de oorzaak onbekend.
Isolatiemateriaal
Het Verbond vraagt in een position paper ook aandacht voor de brandveiligheid van bouw- en isolatiematerialen. De voorschriften op dit punt moeten strenger, meent Weurding. “We hebben in Londen gezien hoe de Grenfell Tower in 2017, mede door onveilig isolatiemateriaal, binnen de kortste keren in de as werd gelegd, met 72 doden tot gevolg.”