Skip to content Skip to footer

12 manieren om met risico’s om te gaan

Risico’s zijn er in vele vormen en gedaanten, zowel in ons dagelijks leven als op de werkplek. In ons alledaagse bestaan blijken we vrij praktisch met risico’s om te gaan, stelt veiligheidskundige Carsten Busch in zijn nieuwe boek ‘Risicoflectie’. Hij bespreekt daarin het contrast met de manier waarop we op de werkplek met risico’s omgaan.

Met zijn boek wil Busch een gevarieerde, kritische en brede blik op risico’s bevorderen, die verdergaat dan een checklist aflopen en een rekentool hanteren.

Omgaan met risico’s

Busch ziet in zijn praktijk twee uiteenlopende manieren waarop we als mens omgaan met onze veiligheid. “In het algemeen zijn we best goed in het omgaan met risico’s. Dat doen we in het dagelijks leven continu. Maar op de werkplek zien we risicobeheersing opeens als een kwestie van gevaren opsporen met behulp van een checklist of inventarisatiemethode. Vervolgens rekenen we het risico door als het product van kans en gevolg. Tot slot bevelen we op basis daarvan maatregelen aan. Risicobeheersing op het werk is een kwestie geworden van een bepaalde methode volgen.”

Risico en reflectie

In plaats daarvan roept Busch op tot een nuchter besef van de beperkingen van diverse aanpakken, zodat de mentale gereedschapskist wordt uitgebreid en we beter in staat zijn om geschikte benaderingen te kiezen en te gebruiken. “En daarbij de juiste dosis bescheidenheid met betrekking tot de resultaten. Het gaat wel over onzekerheid”, aldus de veiligheidsexpert. ‘Risicoflectie’ is kortom juist geen boek dat methodes uit de doeken doet of kant-en-klare gereedschappen aanreikt. Daarom nodigt Busch de lezer uit om risico’s steeds met een andere bril te bekijken. Niet voor niets is de titel van het boek een samentrekking van ‘risico’ en ‘reflectie’. Voor die broodnodige reflectie zet Busch de lezer maar liefst twaalf brillen voor: van de procesmatige bril tot de bril van cultuur.

‘Noodzakelijk om risico’s te nemen’

“Dit boek is vooral bedoeld om de lezer verder te laten kijken dan het geijkte”, vertelt Busch daarover. “De wereld is inherent dynamisch en rommelig. Het is goed om iets van deze rommelige dynamiek te begrijpen en om te gaan met de onzekerheid die dat met zich meebrengt. Met andere woorden, mijn boek verkondigt niet slechts één waarheid. Ik probeer vooral de dingen van verschillende kanten te laten zien en de lezer tot nadenken te bewegen. Hierbij leg ik ook graag de link tussen leren en risico. Enerzijds leren om te gaan met risico, maar ook beseffen dat het noodzakelijk is om risico’s te nemen om te kunnen leren.”

Doelgroep

Busch schreef het boek oorspronkelijk met studerende veiligheidsprofessionals als lezers voor ogen. De perspectieven die ‘Risicoflectie’ biedt en de toegankelijkheid van het boek maken het daarnaast geschikt voor andere professionals die met veiligheid te maken hebben en zelfs voor leken. Iedereen kan volgens Busch immers hulp gebruiken bij het omgaan met risico’s.

Carsten Busch, ‘Risicoflectie’ (ISBN: 9789462158085), 576 pagina’s, kost € 59,95 en is verkrijgbaar in de erkende boekhandel en te bestellen via www.vakmedianetshop.nl

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.