Skip to content Skip to footer

Meer aandacht nodig voor brandveiligheid in buitenruimtes

In bedrijfsnoodplannen ligt het accent op het beschermen van mensen in binnenruimtes, maar veel gebouwen hebben ook dakterrassen tegenwoordig. Deze worden gebruikt voor werkzaamheden, maar ook voor informele gelegenheden zoals een personeelsborrel. Daarom moeten deze buitenruimtes ook meegenomen worden in de ontruimingsprocedures van de bedrijfshulpverlening.

Elke werkgever is verplicht bedrijfshulpverlening te organiseren. Onderdeel van het takenpakket van de bedrijfshulpverlener is het verlenen van eerste hulp, het bestrijden van een beginnende brand, alarmeren en in veiligheid brengen van aanwezige medewerkers en bezoekers. Daarbij is een bedrijfsnoodplan met ontruimingsplattegronden cruciaal.

Waar moet een ontruimingsplan aan voldoen?

De wettelijke voorschriften staan beschreven in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl – 01-08-2024). Het Bbl bepaalt dat de loopafstand naar een nooduitgang maximaal 30 meter mag zijn en dat mensen niet langer dan 30 seconden door ruimtes met rook mogen lopen. Meer informatie hierover is te vinden in het Bbl.

Neem ook buitenruimtes mee

Buitenruimtes zoals (dak)terrassen worden niet specifiek genoemd. De eisen uit het Bbl gelden alleen voor (sub)brandcompartimenten en dat zijn binnenruimtes. Toch is het raadzaam om als onderdeel van de preventieve maatregelen ook te kijken of en hoe de buitenruimtes van het bedrijfspand te bereiken zijn, en hoe aanwezigen daar snel vandaan kunnen komen bij een calamiteit.

Waar moet je rekening mee houden?

Voor het houden van brand- en ontruimingsoefeningen geldt dat alle ruimtes van het bedrijf moeten worden meegenomen, dus ook de buitenruimtes.

Omdat er in de buitenlucht minder risico is op het inademen van rook, kan in het vluchtplan een langere afstand worden aangehouden dan voor vluchten vanuit een brandcompartiment. Hoe lang dit is, hangt onder meer af van de afstand die aanwezigen door het gebouw moeten afleggen om het pand te kunnen verlaten. Dat moet dan wel in kaart gebracht worden en getest worden. Een (ontruimings)oefening is hierbij een handig middel om in te zetten en levert vaak veel waardevolle informatie op.

Bron: Arbo Rendement

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2025 Kicker. All Rights Reserved.