Skip to content Skip to footer

Deze week is het Week van de Veiligheid

Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 oktober is het Week van de Veiligheid. Branchepartijen, ministeries, gemeenten, politie en ondernemers doen er aan mee. De week is bedoeld om de aandacht te vestigen op agressie en geweld op de werkvloer.

Ondernemers en medewerkers worden in toenemende mate geconfronteerd met agressie en geweld. Denk hierbij aan schreeuwen, slaan, vernielen, bedreigen of chanteren. Om dit een halt toe te roepen werken private en publieke sectoren samen om de samenleving een stuk veiliger te maken. Een van de gezamenlijke activiteiten is de Week van de Veiligheid.

Volop activiteiten

De Week van de Veiligheid, die wordt georganiseerd door het Platform Veilig Ondernemen, is een week vol activiteiten waarin samenwerking tussen ondernemers en het delen van kennis en ervaringen centraal staat. Zo organiseert Koninklijke Horeca Nederland samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid dagelijks in verschillende steden een ontbijtsessie.

Startsein in Den Haag

Op maandag 7 oktober gaf minister van Justitie en Veiligheid David van Weel om 09.00 uur het startsein voor de eerste ontbijtsessie in Den Haag (Nieuwspoort). De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Marijke Vuik en de voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof waren hier ook bij aanwezig. De minister lanceerde daar een landelijke socialemediacampagne tegen agressie en geweld.

Arbeidsongeval melden

De Nederlandse Arbeidsinspectie benut de week om te benadrukken dat bij agressie en geweld sprake kan zijn van een arbeidsongeval en dat de werkgever zo’n ongeval moet melden. In de meeste gevallen wordt de werkgever daarna gevraagd om zelf onderzoek te doen naar het arbeidsongeval.

Een ongeval op het werk moet in ieder geval worden doorgegeven aan de Arbeidsinspectie als het slachtoffer wordt opgenomen in het ziekenhuis, als er sprake is van blijvend letsel en als het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van het ongeval.

Bedrijfshulpverlening

Bij een incident op de werkvloer kan de bhv’er de gevolgen van letsel beperken door het geven van eerste hulp. Bij spoedeisend letsel, zoals een circulatiestilstand, kan de bhv’er in de eerste 6 minuten het verschil maken en de kansen van het slachtoffer op overleven vergroten.

Bij minder ernstig letsel zal de bhv’er de hulpverlening vaak zelf af kunnen. Soms is de inzet van professionele hulpverleners nodig. De bhv’er kan dan in de tussentijd het slachtoffer ondersteunen en zorgt voor snelle alarmering. Zie voor meer informatie de site van de NIBHV.

Meer informatie

Zie voor meer informatie over de Week van de Veiligheid de website: https://deweekvandeveiligheid.nl.

Reageer op dit artikel

the Kick-ass Multipurpose WordPress Theme

© 2024 Kicker. All Rights Reserved.