Skip to content Skip to footer

‘Aanzienlijke stijging’ van dodelijke slachtoffers op werk

De Arbeidsinspectie maakt zich zorgen over een aanzienlijke stijging van het aantal mensen dat is omgekomen op het werk. In de eerste helft van 2025 waren dat er al veertig, terwijl er in heel 2024 52 mensen omkwamen als gevolg van een bedrijfsongeval. Dat meldde de NOS medio juli.

Rob Paumen, hoofd Arbeidsomstandigheden van de Arbeidsinspectie, spreekt in een reactie op vragen van de NOS van “een aanzienlijke stijging die ons zorgen baart”. Een stijging die niet eenvoudig verklaarbaar is, omdat de afgelopen jaren het aantal doden leek te stabiliseren.

Melden is een wettelijke verplichting

Het aantal gemelde ernstig gewonden na een arbeidsongeval steeg de laatste jaren ook: van bijna 2400 in 2023 naar ruim 3200 vorig jaar. Maar deze stijging kan volgens Paumen mogelijk worden verklaard uit de grotere meldingsbereidheid van werkgevers.

Het is wettelijk verplicht om een ongeluk te melden bij de Arbeidsinspectie als de betrokken werknemer moet worden opgenomen in het ziekenhuis, als er blijvend letsel is of als de werknemer is overleden. Al langer is bekend dat toch lang niet iedereen ongelukken meldt. De Arbeidsinspectie gaat ervan uit dat 50 tot 70 procent buiten beeld blijft en probeert dus de meldingsbereidheid omhoog te krijgen.

Twee doden in Rotterdamse haven

Aanleiding voor de vragen van de NOS was een ernstig ongeval in de Waalhaven in Rotterdam. Daar vielen in juni twee doden en raakten twee mensen gewond bij het lossen van stalen platen in het ruim van een schip.

Volgens vakcentrale FNV dreigt 2025 door dit soort ongelukken 2023 te evenaren of te overtreffen. Toen vielen er 72 doden. Wie de oorzaken van de ongelukken bijhoudt, ziet volgens een woordvoerder dat de slachtoffers vooral werkten in de ‘bekende sectoren’: de bouw, de agrarische sector, de transportsector en de industrie.

“In de eerste twee wordt veel met arbeidsmigranten gewerkt”, ziet de FNV. “We weten van hen dat zij vaker slachtoffer zijn van ongevallen. Zij doen vaak ongeschoold, laagbetaald en tijdelijk werk in sectoren waar de risico’s groter zijn. Vaak zijn ze ook erg afhankelijk van de werkgever, waardoor ze slechte arbeidsomstandigheden minder snel zullen aankaarten. Door taalproblematiek worden instructies en waarschuwingen niet altijd goed begrepen en deze mensen worden ook niet altijd goed ingewerkt.”

Personeelstekorten een van de oorzaken

Net als de FNV wijst ook de Stichting Arbeidsongevallen, die zich inzet voor de slachtoffers en nabestaanden, op nog een andere mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal doden. “Er is denk ik een scala aan oorzaken, maar een ervan zijn de personeelstekorten”, zegt voorzitter Klaas Zwart. “De druk om iets ‘even snel’ te doen. Dan gebeuren er eerder ongelukken.”

Zwarts stichting liet eerder uitgebreid onderzoek doen, waaruit bleek dat arbeidsongevallen vaker voorkomen in kleinere en middelgrote bedrijven. Zij zijn vaker onbekend met voorschriften en hebben minder geld om te investeren in veilige werkomstandigheden.

Volgens Rob Paumen van de Arbeidsinspectie verdienen dat soort inspanningen zich juist terug: “Bedrijven die structureel investeren in veilige werkomstandigheden hebben minder ongevallen en daardoor ook minder ziekteverzuim, minder productieverlies en minder arbeidsrisico’s.”

Bron: NOS

Leave a comment