Aan organisatoren van evenementen worden door vergunningverlenende overheden steeds hogere eisen gesteld, wat betreft het waarborgen van de veiligheid en eerste respons bij incidenten. Maar aan welke opleidings- en functie-eisen moeten evenementenhulpverleners precies voldoen? Daar is de overheidsregelgeving niet altijd duidelijk in. Daarom ontwikkelde het NIBHV samen met evenementenbeveiliger TSC Crowd Management een speciale opleidingsmodule ‘Basishulpverlener Evenementen’, met een kwaliteitscertificaat om de kennis en vaardigheden van die basishulpverleners aan te tonen.
Het evenementenseizoen 2025 is in volle gang en tienduizenden festivalfans vinden weer hun weg naar grote jaarlijkse events, zoals Pinkpop, dat dit jaar zijn 54e editie beleeft. De beveiliging van het Pinkpop-terrein in het Limburgse Landgraaf is in handen van TSC Crowd Management (TSC), dat in opdracht van organisator Mojo waakt over de dagelijks tienduizenden bezoekers van dit bekendste Nederlandse muziekfestival. Drie dagen lang zet TSC op het terrein circa 400 mensen in voor security- en safetytaken en brandveiligheid.

Beveiligingstaken zijn in Nederland gereguleerd via de WPBR en hebben met name betrekking op fouillering, visitatie en het doen van interventies bij onwenselijk gedrag. In het spectrum van veiligheidsfunctionarissen bij evenementen heeft de afgelopen jaren een nieuwe naam zijn intrede gedaan: de ‘safety host’. In die functie zijn alle safetytaken van het pakket ‘basishulpverlening evenementen’ samengebracht. Deze safetytaken hebben voornamelijk betrekking op welzijn en niet op handhavingstaken zoals beveiligers deze kennen. Ook directeur Daniël Pardijs van TSC Crowd Management volgde recent de cursus en dan is er geen mooier decor denkbaar voor uitreiking van het certificaat dan het Pinkpopterrein. NIBHV-directeur Koos Pulleman en adviseur Michael Daudey reisden graag af naar Landgraaf om het document persoonlijk aan Daniël te overhandigen, op de achtergrond begeleid door de beats van de bekende popartiest Mika.
Security en safety hand in hand
Met de ontwikkeling van de opleiding Basishulpverlening Evenementen is volgens Daniël Pardijs een belangrijke stap gezet in de kwaliteitswaarborg van kennis en vaardigheden voor evenementenhulpverlening: “Met de functie ‘safety host’ wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de security- en safetykant van de veiligheidszorg. Ik ben in mijn begintijd als evenementenbeveiliger ook wel eens op een evenemententerrein neergezet met de opdracht dat ik ook eerste maatregelen bij incidenten moest uitvoeren, terwijl ik niet eens wist hoe mijn portofoon werkte. Laat staan dat ik kennis had van wat er dan precies van mij werd verwacht bij eerstehulpmeldingen, brand of ontruiming. Het is van groot belang dat alle medewerkers in het veld goed geïnstrueerd zijn voor de taak die ze uitvoeren. Voor beveiligers is dit reeds geregeld bij wet, maar voor safetymedewerkers is dit nog niet geborgd.
Beste elementen gecombineerd
Om die leemte in te vullen ontwikkelde TSC Crowd Management een eigen lespakket ‘Basishulpverlening Evenementen’. Daniël Pardijs: “Ook het NIBHV pakte het thema op en wilde lesmateriaal ontwikkelen. We hebben contact gelegd met elkaar en samen de beste elementen uit de bedrijfshulpverlenings- en evenementenwereld samengebracht in één lespakket, gericht op het takenpakket dat een ‘Basishulpverlener Evenementen’ moet kunnen uitvoeren. Die taken behelzen: eerstehulpverlening, ontruiming, bestrijding van een beginnende brand, alarmeren, opvangen, begeleiden en informeren van professionele hulpverleners. Het is een laagdrempelige opleiding zonder ballast, die snel en gemakkelijk voor grotere groepen cursisten te volgen is, afgestemd op de sterk wisselende personeelsbehoefte in onze branche. Omdat we eraan hechten de kwaliteit van de opleiding aan te tonen, laten we de geslaagde kandidaten door het NIBHV certificeren. De inhoud van de lesstof komt niet geheel uit de lucht vallen, hier is namelijk een basis voor te vinden in het Besluit Brandveilig Gebruik en Basishulpverlening Overige Plaatsen, kortweg BGBOP.”

Adviseur Michael Daudey van het NIBHV is blij met de samenwerking met TSC en met het nieuwe gezamenlijk ontwikkelde lespakket: “De bedrijfshulpverleningswereld en de wereld van evenementenveiligheid hebben veel overeenkomsten, maar ook grote verschillen. Je kan niet simpelweg stellen dat bedrijfshulpverleningskennis één op één kan worden gebruikt om de ontbrekende kennis en vaardigheden van evenementenbeveiligers aan te vullen. Want de eisen aan bedrijfshulpverleners vloeien primair voort uit de Arboregelgeving en zijn vooral gericht op de eerste incidentrespons en ontruiming in bedrijfsgebouwen. Op evenemententerreinen heb je niets aan kennis die is ontwikkeld voor de gebouwde omgeving. Want het gaat veelal om buitenruimten met tijdelijke bouwsels, zoals tenten en podia en bovendien om veel grotere aantallen aanwezige personen met heel andere kenmerken dan werknemers in een bedrijfsmatige omgeving. We hebben dus de gebruikte elementen uit de lesstof bedrijfshulpverlening wel moeten vertalen naar het toepassingsgebied evenementenveiligheid en onderdelen die evenementenbeveiligers niet nodig hebben we eruit geknipt.”
Michael Daudey prijst TSC voor het initiatief om haar hele bestand Safety Hosts te laten opleiden en certificeren als ‘Basishulpverleners Evenementen’: “De wet- en regelgeving verplicht het bedrijf hier niet toe, maar het BGBOP geeft hier veel houvast in. Met deze stap toont TSC aan dat ze haar verantwoordelijkheid als waker over de veiligheid serieus neemt. Er is geen wettelijke basis voor evenementenorganisatoren en de beveiligingsbranche om dezelfde standaard te volgen, maar dat is wel waar we als NIBHV samen met de evenementenbranche op willen inzetten: meer uniformiteit in de eisen aan basishulpverlening bij evenementen.”
BGBOP
NIBHV-directeur Koos Pulleman stelt dat met het gezamenlijk ontwikkelde lespakket Basishulpverlening Evenementen’ een flinke stap wordt gezet naar kwaliteitsborging van de veiligheidszorg op evenementen. Hij beaamt dat er landelijk geen uniforme eisen zijn voor wat basishulpverleners precies moeten kunnen, maar dat er wel een wettelijk kader is voor de zorgplicht die organisatoren van evenementen hebben voor hun bezoekers.
Koos Pulleman: “Die grondslag is het Besluit Brandveilig Gebruik en Basishulpverlening Overige Plaatsen, kortweg BGBOP. Dat besluit komt voort uit de Wet veiligheidsregio’s en is van kracht geworden in 2018. Het BGBOP richt zich op het borgen van de veiligheid op voor mensen toegankelijke locaties die niet door andere wet- en regelgeving, zoals de Arbowet, worden afgedekt. Het gaat meestal om plaatsen in de open lucht, al dan niet met tijdelijke constructies en voorzieningen. Dan kun je denken aan popfestivals, maar ook aan jaarmarkten, sinterklaasintochten, carnaval en soortgelijke evenementen. “
Bij kleinere lokale evenementen zoals een buurtbraderie, zijn de risico’s beperkt, maar bij grote festivals evenementen, zoals een popfestival met tienduizenden bezoekers en grote podiumconstructies, hebben organisatoren een behoorlijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Pulleman: “Daar hoort ook de zorgplicht bij om eerste maatregelen bij incidenten te nemen, zoals eerstehulpverlening en ontruiming. De vergunningverlenende overheid, meestal de gemeente, stelt die eisen op basis van een advies van de veiligheidsregio.”
Om evenementenorganisaties en uitvoeringspartijen in de evenementenveiligheid up to date te brengen met die wettelijke kaders en wat ten aanzien van (brand)veilig gebruik en basishulpverlening van hen wordt verwacht, heeft het NIBHV een White paper opgesteld. Pulleman: “Doel van het BGBOP is te komen tot een landelijk uniforme regeling voor het borgen van brandveilig gebruik en basishulpverlening op overige plaatsen. Van oudsher waren er grote verschillen in eisen en regels, omdat die waren gebaseerd op gemeentelijke brandveiligheidsverordeningen. In het BGBOP is wel vastgelegd dát organisatoren van evenementen op evenementenlocaties en in de publieke ruimte de zorgplicht voor basishulpverlening hebben, maar niet aan welke eisen qua kennis en vaardigheden dan precies moet worden voldaan. Het zou mooi zijn als ook daarin landelijke uniformiteit ontstaat en dáár willen we, met de samen met TSC ontwikkelde opleiding, aan bijdragen.”
Start bij safety hosts
Senior Consultant Sherman Bonofacio van TSC Crowd Management schetst de koers voor het bedrijf om alle medewerkers met een rol in de evenementenveiligheid ‘op vlieghoogte’ te brengen met de cursus. “TSC Crowd Management heeft in totaal zo’n 1400 mensen in dienst; van security-medewerkers tot brandwachten en safety hosts. Circa 200 van onze safety hosts hebben de cursus, bestaande uit een e-learning en een praktijkdeel, al gevolgd. Onze inzet is erop gericht al onze safety hosts de cursus te laten volgen en ze te certificeren. Omdat we ook vaak met ingehuurde krachten werken, willen we dat die ook op dezelfde wijze zijn opgeleid en gecertificeerd, zodat iedereen die op een evenemententerrein in de safety of security werkt de benodigde kennis en kunde heeft.”

Michael Daudey besluit met de woorden dat de cursus Basishulpverlener Evenementen niet alleen geschikt en zinvol is voor safetymedewerkers bij grote evenementen, maar ook bij kleinere activiteiten zoals de buurtbraderie of een kermis. Bovendien geeft hij aan dat de cursus nadrukkelijk niet exclusief door TSC Crowd Management wordt verzorgd, maar dat ook andere opleiders met een link naar de evenementenbranche de cursus mogen aanbieden. “Mits ze voldoen aan de door het NIBHV gestelde kwaliteitsnormen. Het NIBHV verzorgt dan de certificering. Belangstellenden kunnen contact met mij opnemen via het kantoor van het NIBHV.”